Noticies

La formació com a motor professional

Marina Civit és la directora de l'Escola EFA. Al llarg d'aquest article posa en valor la importància de la formació en el sector del lleure educatiu i sociocultural. En una societat tan canviant és necessari tenir totes les eines i recursos per saber actuar davant de determinades situacions. Destaca que aquest és l'objectiu de l'Escola EFA, construir un projecte formatiu adaptat als temps de canvi i que faci costat a les necessitats de les empreses, entitats i professionals del sector de lleure educatiu i sociocultural.

Cada cop és més evident que el valor de la formació en el sector del lleure educatiu i sociocultural no es mesura només en hores ni en certificats, sinó en capacitat de transformació. De persones, de projectes i de comunitats. I aquest ha estat, sens dubte, el repte i alhora la brúixola de l’Escola EFA durant aquest darrer any.

Vivim temps de canvi, de redefinició de rols i de mirades cada cop més exigents sobre el que vol dir educar, acompanyar i generar benestar des del lleure, la cultura o l’educació no formal. En aquest context, la formació ja no pot ser només transmissió de continguts: ha de ser una eina viva, útil, que connecti amb la realitat laboral de les persones.

És des d’aquesta convicció que l’EFA ha anat construint un projecte formatiu que es mou, que escolta, que innova. Un projecte que sap combinar l’estabilitat amb l’agilitat per adaptar-se als canvis. I que ho fa al costat de les empreses, les entitats i les professionals que en fan ús.

Un dels aspectes clau dels darrers mesos ha estat l’aposta per la qualitat en els processos. Revisar, simplificar, millorar. Gràcies a aquesta feina soterrada, però fonamental, l’oferta formativa de l’EFA està arribant a més gent i amb més impacte.

Però no es tracta només de quantitat. Es tracta de respondre a necessitats reals: noves competències digitals, lideratge de projectes, igualtat de gènere, gestió emocional... I fer-ho amb formats diversos (presencials, virtuals, híbrids) que permetin a tothom accedir-hi, visqui on visqui i tingui la situació laboral que tingui.

I no podem oblidar la formació bonificada: una eina potent que, ben gestionada, pot esdevenir un aliat estratègic per a moltes empreses petites i mitjanes. Que cada cop més empreses del sector confiïn en aquest servei és una bona notícia que cal posar en valor.

El moment actual ens parla d’un sector que creix, que demana i que ofereix. Que necessita persones formades, però també escoltades, reconegudes i acompanyades. I aquí la formació no pot fallar: ha de ser motor, no només resposta.

Des de l’EFA, la línia és clara: seguir apostant per una formació amb sentit, arrelada al territori i als valors que ens defineixen com a sector. Perquè formar és molt més que ensenyar: és obrir possibilitats, generar vincles i, en definitiva, transformar.

 

Marina Civit i Sanahuja.
Directora de l’Escola EFA